×

Hoe maak je een échte Valenciaanse Paëlla

<  blog 

Hoe maak je een échte Valenciaanse paella?

Paella werd vroeger als lunchgerecht klaargemaakt op de Valenciaanse huerta (tuinbouwstreek). Er werd een flink vuur gestookt, de pan werd op het vuur gezet en er werd van alles ingedaan. Gewoon alles wat voorhanden was: rijst, eend, paling, seizoensgroenten etc.
Paella met kip en konijn is niet ouder dan 100 jaar.
Kip werd vroeger niet zoveel gegeten in Spanje. De paella met gamba's, kreeften en mosselen werd geboren in de havenwijk van Valencia.
Een echte Valenciaan maakt een paella met kip en konijn, óf hij maakt een paella met schelp- en schaaldieren. Beide tegelijk in de pan, nee, dat hoort niet.


paella

Ingrediënten voor 4 personen

Een paellapan met een doorsnede van 40 centimeter - 100 g grote, gedroogde witte bonen - 1 kleine kip - 2 kippenmaagjes - 2 kippenlevertjes - ½ konijn - 2 rijpe tomaten - 350 g snijbonen, in stukken van 2-3 centimeter gesneden - 1 tl paprikapoeder - 1 teentje knoflook - saffraan - 2½ kopje rondkorrelige rijst - 1 takje verse rozemarijn - 1½ dl olijfolie - zout

Bereiding:

Zet de witte bonen een nacht van tevoren in de week in een pan met water. Kook de bonen de volgende dag gaar in 1 liter water. Snijd kip, kippenmaagjes, kippenlever en konijn in kleine stukken. Ontvel de tomaten en snijd deze klein. Zet alle overige ingrediënten klaar op het aanrecht.

Zet de paellapan op het fornuis. Het is van belang dat de pan echt horizontaal staat (zie tip 5). Steek het vuur onder de pan aan. Strooi wat zout op de olie, dit om te vermijden dat de olie gaat spatten. Pel de knoflookteen en bak die een minuutje in de hete olie. Pas op dat de teen niet verbrandt, haal de knoflook na een minuut uit de olie en gooi hem weg.

Bak de stukken kip en konijn in de hete olie bruin. Zodra het vlees gebakken is, doe je de witte bonen en snijbonen erbij. Bak deze een minuutje mee. Doe vervolgens de stukken tomaat erbij. Strooi wat zout over het vlees en de groenten en bak ook even het paprikapoeder mee.

Roer alles goed door elkaar en giet er vervolgens ongeveer 3 liter water bij. De "spijkers" van de handvatten van de paellapan moeten worden bedekt met het water. Draai het vuur hoog en breng het water aan de kook. Verkruimel een paar draadjes saffraan boven de pan als het water begint te koken.

Laat de inhoud van de pan 20 à 25 minuten zachtjes koken. Voeg de rijst toe als de groenten zacht zijn geworden. Voeg wat extra water toe als het water erg gezakt is. Dit keer moet je de spijkers van de paellapan nog kunnen zien. Ideaal is het natuurlijk om geen water toe te hoeven voegen. Proef even en voeg indien gewenst zout toe. Verdeel de rijst goed over de volle breedte van de pan. Het water moet ongeveer een halve centimeter boven de rijst uitkomen.

Doe een takje rozemarijn in de pan en laat de rijst eerst 5 minuten flink doorkoken. Draai vervolgens het vuur lager en laat de rijst nog ruim 15 minuten zachtjes pruttelen. Als alles goed is, is nu alle water uit de pan verdwenen. Haal de pan van het vuur en laat de paella nog 10 minuten rustig staan.

Is de rijst nog niet helemaal gaar als je de pan van het vuur haalt, bedek de pan dan met een vochtige doek of pak hem goed in met krantenpapier. Geef de rijst rustig 10 minuutjes de tijd om verder te garen.

Niet gevonden wat u zoekt?


Pierre Colpin
Zaakvoerder

Misschien kan ik u helpen zoeken? Op deze website staat namelijk maar een kleine selectie van het steeds veranderende aanbod. Laat hieronder uw gegevens na en ik informeer u omtrent de meest recente ontwikkelingen.

Top